تاریخ انتشار : سه‌شنبه 22 اکتبر 2024 - 17:57
158 بازدید
کد خبر : 915

کوروش بزرگ که بود و چگونه سلطنت کرد ؟

کوروش بزرگ که بود و چگونه سلطنت کرد ؟

کوروش در چهل سالگی شاه شد و ۳۰ سال سلطنت کرد. از آنجا که مرگ او در ۵۳۰ قبل از میلاد مسیح روی داد، در حدود سال ۶۰۰ پیش از میلاد به دنیا آمد. در ۵۵۹ پیش از میلاد جانشین پدرش به عنوان شاه پارس شده است. هرودوت می‌گوید که کوروش با کاساندان، شاهزادهٔ هخامنشی

کوروش در چهل سالگی شاه شد و ۳۰ سال سلطنت کرد. از آنجا که مرگ او در ۵۳۰ قبل از میلاد مسیح روی داد، در حدود سال ۶۰۰ پیش از میلاد به دنیا آمد. در ۵۵۹ پیش از میلاد جانشین پدرش به عنوان شاه پارس شده است.

پادشاهی کوروش بزرگ

هرودوت می‌گوید که کوروش با کاساندان، شاهزادهٔ هخامنشی ازدواج کرد . ۲ پسر به‌نام‌های کمبوجیه و بردیا داشت و صاحب سه دختر بود که ۲ تن آن‌ها آتوسا، آرتیستونه نام داشتند و سومی احتمالاً رکسانا بود.

تولد

هرودوت و کتزیاس افسانههای عجیبی درباره تولد و تربیت کوروش روایت کرده اند ،اما آنچه از لحاظ تاريخى قابل قبول است این است که کوروش پسر حكمران انشان کمبوجیه اول است و مادر او ماندانا دختر آستیاگ پادشاه ماد میباشد.
هنگامی که کمبوجیه با ماندانا ازدواج کرد، شبی آستیاگ در خواب میبیند که در شکم دخترش درخت تاکی روییده است. خوابگزاران این خواب را این طور تعبیر میکنند که ماندانا پسری به دنیا میآورد که که سلطنت آستیاگ را از بین میبرد. آستیاگ دختر خود را از همدان احضار کرد و او را مانند محبوسی نگهداشت.

بعد از مدتی ماندانا پسری به دنیا آورد .شاه ماد او را به یکی از خویشاوندان خود به نام «هارپاگ»سپرد تا وی بچه را از بین ببرد. اما هارپاگ طفل را به چوپان خود «مهرداد» می سپارد و او کوروش را به جای فرزند مرده خود نگه میدارد.

بازگشت کوروش

کوروش بعد از مدتی مجدداً به دربار آستیاگ راه یافت و به نزد پدر و مادرش كمبوجيه و ماندانا در همدان بازگشت.

هارپاگ که از طرف آستیاک به دلیل نافرمانی شدیداً توبیخ شده و پسر دوازده ساله اش نیز به دستور آستیاگ کشته شده بود کینه پادشاه ماد را به دل گرفت. او که همواره در صدد بود انتقام پسر خود را از شاه بگیرد، هنگامی که خبر شکوه و قدرت کوروش در دربار کمبوجیه را شنید در نهان با او مکاتبه میکرد . هدایایی برای او میفرستاد و دائماً او را بر ضد شاه ماد تحریک می‌کرد .در اثر این تحریکات و زمینه سازی هایی که هارپاگ در بین سران و بزرگان مادی انجام داده بود کوروش مصمم شد پارس را بر ضد ماد بشوراند.

در سال ۵۵۳ ق.م کوروش همه پارسها را بر علیه ماد برانگیخت .

سلطنت کوروش

در جنگ بین لشكريان كوروش و ماد عده ای از سپاهیان مادی به کوروش پیوستند و در نتیجه سپاه ماد شکست خورد. پس از شکست مادها، کوروش در پاسارگاد شاهنشاهی پارسیها را پایه گذاری کرد .سلطنت او از ۵۵۹ – ۵۳۹ قبل از میلاد است.

کوروش که سلطنت ماد را به دست آورد و بعضی از ایالات را به وسیله نیروی نظامی مطیع خود ساخت همان سیاست کشورگشایی را که هوخشتره آغاز نموده بود ادامه داد.

اهداف

کوروش دارای دو هدف مهم بود ،در غرب تصرف آسیای صغير و ساحل بحر الروم که همه ی جاده های بزرگی که از ایران میگذشت به بنادر آن منتهی میشد و از سوی شرق، تأمین امنیت.در جنگی که بين كوروش و کرزوس پادشاه لیدی ،در گرفت کوروش در کاپادوکیه» به کرزوس پیشنهاد کرد که مطیع پارس شود. کرزوس این پیشنهاد را قبول نکرد و جنگ بین طرفین آغاز گردید.

در اولین برخورد فتح با کرزوس بود .بالاخره در جنگ شدیدی که در محل «پتریوم» پایتخت هيتها اتفاق افتاد کرزوس شبانه فرار کرد و سپاهیان خود را متفرق کرد. او در سر راه خود آبادیها را خراب کرد تا مانع حرکت کوروش شود و به طرف سارد پایتخت لیدی رفت.

تصرف لیدی

کرزوس تصور میکرد کوروش به واسطه رسیدن فصل زمستان ترک مخاصمه می کند. اما بر عکس کوروش به پیشروی خود ادامه داد و در مقابل سواره نظام لیدی از شتر استفاده کرد. اسبهای لیدی از مقابله با شتران متوحش گردیده و گریختند .کرزوس به سمت سارد فرار کرد و در آنجا متحصن شد .

کوروش شهر را محاصره کرد و کرزوس را دستگیر کرد. لیدی تسخیر شد و به عنوان یکی از ایالات ایران به شمار آمد. پس از تسخیر لیدی، کوروش متوجه شهرهای یونانی شد و از آنها نیز تسلیم به قید و شرط خواست ،که یونانیان رد کردند. در نتیجه شهرهای یونانی یکی پس از دیگری تسخیر شدند.

کوروش فتح آسیای صغیر را به پایان رساند و سپس متوجه سرحدات شرقی شد .زرنگ و رخج مرو و بلخ یکی پس از دیگری در زمره ایالات جدید در آمدند. کوروش از جیحون عبور کرد و به سیحون که سرحد شمال شرقی کشور تشكیل می داد رسید و در آنجا شهرهایی مستحکم به منظور دفاع از حملات قبایل آسیای مرکزی بنا کرد. او در بازگشت از سرحدات شرقی عملیاتی در طول سرحدهای غربی انجام داد.

سقوط بابل

ضعف بابل به واسطه بی کفایتی بنونید، سلطان بابل و فشارهای ،مالیاتی کوروش را متوجه بابل کرد. بابل بدون دفاع سقوط کرد و پادشاه آن دستگیر شد. کوروش در همان نخستین سال سلطنت خود در بابل فرمانی مبنی بر آزادی یهودیان از اسارت و بازگشت به وطن و تجدید بنای معبد خود در بیت المقدس
انتشار داد.
در اثر شورش ماساژتهای نیمه صحراگرد که یک تیره سکایی در آن طرف رودخانه آراکش بودند مرزهای شمال شرقی مورد تهدید قرار گرفت.

مرگ

كوروش كمبوجيه را به عنوان شاه بابل انتخاب کرد و به جنگ رفت. در ابتدا موفقیتهایی بدست آورد، اما ملکه تومیریی او را به داخل سرزمین خود کشاند و کوروش در نبرد سختی شکست خورد و زخم برداشت و بعد از سه روز درگذشت. جسد وی را به پاسارگاد آوردند و در مقبره ای دفن کردند.

پادشاهی کوروش بزرگ

توصیف کوروش

داندامایف می‌گوید «کوروش محبوبترین شاه پارس و بنیان‌گذار یک امپراتوری جهانی بود».«به نظر می‌رسد کوروش به سنت و ادیان سرزمین‌های فتح شده احترام می‌گذاشت. پارسی‌ها او را پدر، روحانیان بابل او را برگزیده مردوک، یهودی‌ها او را مسیح فرستاده  از جانب یهوه و یونانیان او را فاتحی بزرگ و سیاستمداری باهوش می‌دانستند. کسنوفون در کورش نامه او را حکمرانی آرمانی و ایدئال توصیف می‌کند».

والتر هینتس، می‌گوید: «کوروش سه امپراتوری را ساقط کرده بود: ماد، لیدیه و بابل. آیندگان فراموش نکردند که کوروش هیچ‌کدام از سه فرمانروا، نه آستیاگ، نه کرزوس و نه نبونعید را نکشت، بلکه به تبعید آن‌ها بسنده کرد و حتی برای آن‌ها زندگی شاهانه‌ای فراهم آورد. این رفتار در جهان باستان بی‌سابقه بود و تا زمان کوروش هرگز اتفاق نیفتاده بود.

حضور در شاهنامه

اگر سیمای کیخسرو در شاهنامه فردوسی یا کی گشتاسپ  در نوشته‌های پهلوی اوستا را بازتابی از شخصیت کوروش بزرگ بدانیم.

شاید فتح بابل و ظهور او در ۵۳۹ پیش از میلاد را همان ظهور زرتشت پیامبر بگیریم، آنگاه جایگاه او در اندیشهٔ ایرانی‌ها آشکار می‌شود. در واقع، بر پایهٔ گزارش هرودوت (کتاب سوم، ۸۹) می‌دانیم که پارسی‌ها او را «پدر» می‌خواندند. زیرا او بود که پارس‌ها را از جایگاه ناشناخته به پایگاهی بلند در جهان رسانید .از اینرو، آنها موجودیت خود در تاریخ و شهرت خویش در جهان را مدیون کوروش هستند.

او بود که شهرها و بناهای بسیار ساخت و در آبادی ایران کوشید .سرانجام جان خود را در دفاع از این سرزمین از دست داد. او پارسی‌ها و مادی‌ها و دیگر ایرانی‌های را چنان سازمان داد که به صورت ارتش شکست‌ناپذیری درآمدند . بر کشورها و پایتخت‌های پرشکوه مغربِ آسیا استیلا یافتند و فرمانروایی را از چنگ سامی‌ها درآوردند. نبوغ نظامی او در جنگ با پادشاه لیدی (هم‌پیمان با بابل و اسپارت و مصر در علیه کوروش) و همچنین با بابل پیدا است.

او در جنگ با لیدی، موقعیت حساس زمانی و ضرورت حمله فوری را تشخیص داد و سرعتی باورنکردی در زمستان تا پایتخت آن کشور تاخت و به دشمن مجال تقویت نداد. با همین روش در جنگ با دولت بابل با صبر و شکیبایی مسیر دجله را برگرداند و آنگاه به بابل وارد شد.

اقدامات کوروش در بابل

کوروش در شهر بابل، طبق فرمانی که به زبان خود ایشان صادر کرد، صلح و آرامش را در آنجا اعلام کرد و قوم‌های زندانی را رها ساخت. به بافت اجتماعی و فرهنگی سرزمین‌های تسخیری آسیبی نزد. در  ماد، لیدی، بابل، صیدا و یهودیه، افرادی را از خودشان حاکم کرد. رفتار او با یهودیانی که از اسارت بابلی رهانید .فرمان بازگرداندن ثروت‌های تاراج رفته آنها.و دستور بازسازی معبد ازگیلا و ازیدا در بابل و معبد سلیمان در اورشلیم و سیاست او در برابر پیروان مردوک و سین و روحانیان پرستشگاه آپولو در مگنزیا نمونه‌هایی هستند که از آداب‌دانی او، و عاقلانه‌ترین سیاستی بود که در آن روزگار می‌توانست وجود داشته باشد. سوگواری او و دربار پارس برای کشته شدن پسر پادشاه بابل، نمونه‌های دیگری از جوانمردانی و آداب‌دانی او است.

آرامگاه

آرامگاه کوروش بزرگ در فاصلهٔ حدود یک کیلومتری جنوب غربی کاخ‌های پاسارگاد قرار داد. مقبره بر روی سکوی مرتفعی قرار گرفته که این سکو خود نیز از قطعات تراشیده شدهٔ سنگ تشکیل شده است. بر بالای سکو اتاق مخصوص دفن جسد قرار دارد.

پادشاهی کوروش بزرگ

بزرگداشت کوروش بزرگ

هفتم آبان، سالروز ورود کوروش بزرگ به بابل می‌باشد. بر اساس رویدادنامه نبونعید، در ۲۹ اکتبر (۷ آبان) سال ۵۳۹ پیش از میلاد کوروش وارد بابل شد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.