تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 3 اکتبر 2024 - 16:45
106 بازدید
کد خبر : 425

گذری بر زندگی شخصی و فوتبالی شهریار فوتبال ایران علی دایی

گذری بر زندگی شخصی و فوتبالی شهریار فوتبال ایران علی دایی

بیوگرافی علی دایی علی دایی در ۱ فروردین ۱۳۴۸ در خیرآباد اردبیل متولد شد. او و سه برادرش شناسنامه‌های خود را به منظور شروع زودتر به تحصیل، در یک فروردین  دریافت کردند. علی دایی  تاریخ دقیق تولد خود را در زمستان ۱۳۴۹ می‌داند. او چهار برادر دارد و فرزند سوم خانواده است. متأسفانه خواهر او که

بیوگرافی علی دایی

علی دایی در ۱ فروردین ۱۳۴۸ در خیرآباد اردبیل متولد شد. او و سه برادرش شناسنامه‌های خود را به منظور شروع زودتر به تحصیل، در یک فروردین  دریافت کردند.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

علی دایی  تاریخ دقیق تولد خود را در زمستان ۱۳۴۹ می‌داند. او چهار برادر دارد و فرزند سوم خانواده است. متأسفانه خواهر او که فرزند بزرگتر خانواده بود، فقط ۲۰ روز پس از تولد درگذشت.

تحصیلات

در سال ۱۳۶۶، دایی وارد رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب شد و دو ترم در آنجا تحصیل کرد. اما در سال ۱۳۶۷، او دوباره در کنکور شرکت کرد و این‌بار به رشته مهندسی متالورژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد. او لیسانس خود را در بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از همان دانشگاه دریافت کرد.

ازدواج علی دایی

پس از درگذشت پدرش در سال 81، علی دایی با دختری به نام مریم که از آشنایان دورشان بود ازدواج کرد و صاحب دختری به نام دنیز شد. اما این ازدواج پس از یک مدت کوتاه به طلاق انجامید. دنیز همراه با مادرش سال‌هاست در آمریکا زندگی می‌کند.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

در اول بهمن ماه ۱۳۸۳، علی دایی برای دومین بار ازدواج کرد و در سال ۱۳۸۴، در مورد شیوه آشنایی با همسرش و خصوصیات او صحبت کرد. علی گفت: “همسرم از آشناهای دور است، مادرش اردبیلی و پدرش تبریزی است و در تهران بزرگ شده است. او دارای مشخصات کامل یک دختر آذربایجانی است و لیسانس صنایع غذایی دارد، او هشت سال از من کوچک تر است.”

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

دومین فرزند علی دایی در سال ۱۳۸۸ به دنیا آمد. دختری با نام نورا که علی دایی به وی بسیار علاقه دارد و می گوید:دوست دارم نورا به همه چیز برسد.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

در خرداد ۱۴۰۱، دایی در گفتگو با عادل فردوسی پور اعلام کرد که تنها یک بار در سال ۱۳۸۳ ازدواج کرده است. «دختر بزرگش دنیز» که در لندن زندگی می‌کند، با انتشار عکس مادرش (مهسا) در اینستاگرام، به صحبت‌های پدرش واکنش نشان داد.

دایی علاوه بر فوتبال، در فعالیت‌های تجاری متعدد نیز مشغول است. او در سال ۱۳۸۸ عضویت اتاق بازرگانی تهران را به دست آورد و در زمینه‌های واردات و تولید البسه و لوازم ورزشی، سرمایه‌گذاری در بخش مسکن و برج‌سازی در شمال تهران، فعالیت‌هایی دارد. علاوه بر این، وی در حوزه مواد غذایی، بیمه و تجارت فولاد نیز فعالیت دارد. همچنین، مدیریت رستوران و جواهرفروشی اش را به همسرش، مونا فرخ آذری که مادر نورا است، واگذار کرده است.

آغاز فوتبال

فوتبال علی دایی با حضور در تیم استقلال اردبیل آغاز شد. پس از ورود به دانشگاه صنعتی شریف و انتقال به تیم تاکسیرانی تهران پیوست.

در تیم بانک تجارت تهران فعالیت کرد و در مسابقات لیگ تهران به میدان رفت. این باعث جلب توجه مربیان تیم‌های فوتبال شد و علی دایی برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد. وی سپس به تیم پرسپولیس تهران پیوست و  فوتبال حرفه‌ای خود را با شرکت در جام آزادگان آغاز کرد.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

السد قطر

در ماه شهریور سال ۱۳۷۵، علی دایی به تیم السد در کشور قطر پیوست. او در فصل ۹۷–۱۹۹۶ در کنار این تیم، به جایگاه پنجم لیگ قطر دست یافت.

آرمینیا بیله فلد

در سال ۱۹۹۷، علی دایی با همراهی کریم باقری به تیم آرمینیا بیله فلد آلمان پیوست. او پیراهن شماره ۹ تیم آرمینیا بیله فلد را بر تن داشت و در ۲۵ بازی از فصل ۹۸–۱۹۹۷ برای این تیم به میدان رفت و ۷ گل به ثمر رساند. آرمینیا بیله فلد در این فصل به مقام هجدهم در بوندسلیگا دست یافت و به لیگ دو بوندسلیگا سقوط کرد.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

بایرن مونیخ

در سال ۱۹۹۸، علی دایی به تیم فوتبال بایرن مونیخ آلمان پیوست. با شروع فصل جدید مسابقات فوتبال آلمان، بایرن مونیخ توانست قهرمانی در جام پیش فصل، یا همان جام اتحادیه، را کسب کند. وحید هاشمیان و علی کریمی نیز بعد از علی دایی، به میدان رفتند اما دایی در این رقابت‌ها به عنوان ذخیره‌های تیم حضور داشت و فرصت بازی را پیدا نکرد.

هرتابرلین

در سال ۱۹۹۹، علی دایی به تیم هرتابرلین پیوست و پیراهن شماره ۹ این تیم را پوشید. در پایان فصل، او همراه با این تیم، موفق به کسب رتبه ششم در بوندس‌لیگا شد.

الشباب امارات

دایی در سال ۲۰۰۲ با امضای قراردادی ۲ ساله به تیم الشباب امارات پیوست. او در فصل ۲۰۰۳–۲۰۰۲ به همراه تیمش به مقام نهم لیگ فوتبال امارات رسید. اما عملکرد دایی در این تیم مورد توجه قرار نگرفت و پس از فصلی، با وجود قرارداد دو ساله، از سوی سرمربی الشباب اخراج شد. بعد از رد پیشنهاد تیم جیابی چین، دایی به فوتبال ایران بازگشت و به پرسپولیس پیوست.

پرسپولیس

در مرداد سال 1382، علی دایی پس از هفت سال بازگشت و به عنوان کاپیتان دوم پرسپولیس انتخاب شد.

او در اولین بازی لیگ برتر مقابل پگاه گیلان 4 گل به ثمر رساند و در پایان فصل با زدن 16 گل به عنوان آقای گل لیگ ایران شناخته شد. در دوره سوم لیگ برتر، با پرسپولیس مقام پنجم را به‌دست‌آورد. پس از یک سال حضور در این تیم، به صبا باتری پیوست و دوران حضورش در پرسپولیس پایان داد.

صبا باتری

در ماه شهریور سال ۱۳۸۳، علی دایی با امضای یک قرارداد یک‌ساله به تیم صبا باتری پیوست. این تیم که بدون تجربه‌ای در لیگ برتر بود، با جذب بازیکنان معروف هزینه‌های بالایی را صرف کرد و در پایان فصل به مقام نهم لیگ برتر دست یافت.

در آبان سال ۱۳۸۳، علی دایی پس از جدا شدن از تیم پرسپولیس، در مقابل تیم سابق خود بازی کرد که با نتیجه تساوی بدون گل پایان یافت. وی در ۲۵ بازی برای تیم صبا باتری در لیگ برتر به میدان رفت و ۱۲ گل به ثمر رساند و به همراه این تیم قهرمان جام حذفی شد.

دایی پس از عملکرد ناموفق در جام جهانی 2006  در لیست فروش باشگاه صبا باتری قرار گرفت و به سایپا البرز  پیوست.

 

سایپا

در مرداد ۱۳۸۵، علی دایی با قرارداد یک ساله به تیم سایپا پیوست. پس از گذشت ۵ هفته از مسابقات لیگ برتر و در حالی که سایپا با مربیگری لورانت با ۱۱ امتیاز در صدر جدول قرار داشت، او به عنوان جانشین مربی آلمانی منصوب شد.  علاوه از بازی در تیم سایپا، هدایت این تیم را به عنوان سرمربی نیز بر عهده گرفت. هیئت رئیسه سازمان لیگ، علی‌رغم اینکه نشستن بر روی نیمکت تیم‌های لیگ برتر به عنوان سرمربی مشروط به ارائه مدرک مربی‌گری A آسیا کرده بود، مجوز مربی‌گری دایی در سایپا را صادر کرد.

دایی در نخستین تجربه خود به عنوان بازیکن- مربی در هفته ششم لیگ برتر، در مقابل تیم سابق خود پرسپولیس به میدان رفت. در این بازی که با تساوی ۲–۲ به پایان رسید، دایی هر دو گل سایپا را به ثمر رساند.

علی دایی در آخرین بازی سایپا در مسابقات لیگ برتر برابر مس کرمان به میدان رفت. دایی پس از گلزنی در این مسابقه و کسب عنوان قهرمانی با سایپا، به دوران بازی خود پایان داد.

او اولین بازیکن/مربی قهرمان تاریخ لیگ ایران شد.

آقای گل جهان

او در ۱۴۹ بازی ۱۰۹ گل برای تیم ملی به ثمر رسانده و رکورد دار گلزنی در ردهٔ ملی برای تیم ملی فوتبال ایران و ردهٔ دوم برترین گلزنان ملی جهان پس از کریستیانو رونالدو است. دایی در ۴ تیر ۱۳۷۲ در بازی برابر تایوان در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ اولین گل ملی خود را در دقیقه ۴۳ زد تا آغازی باشد بر ۱۰۸ گل دیگر که آخرین آن در ۱۰ اسفند ۱۳۸۴ و در برابر کاستاریکا به ثمر رسید.

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

مربیگری

علی دایی سابقه مربیگری در تیم‌های باشگاهی سایپا تهران، پرسپولیس تهران، راه آهن، صبای قم و نفت تهران را در کارنامه دارد. او همچنین بیش از یک سال هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده داشت.

ملی

علی دایی در تاریخ ۱۲ اسفند سال ۱۳۸۶، به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران  انتخاب شد .انتخاب دایی به عنوان سرمربی تیم ملی؛ در حالی از سوی علی آبادی رئیس وقت سازمان تربیت بدنی و معاون رئیس‌جمهور  انجام شد؛ که دایی پیش از این اعلام کرده بود: «هر کس لابی قوی تری داشته باشد به عنوان سرمربی تیم ملی منصوب می‌شود».پیش از این، فدراسیون فوتبال ایران از افشین قطبی، امیر قلعه‌نویی، محمد مایلی کهن،بیژن ذوالفقار نسب و مجید جلالی؛ به عنوان گزینه‌های خود برای سرمربی‌گری تیم ملی، نام برده بود.

علی دایی در رقابت‌های انتخابی جام جهانی ۲۰۱۰، عملکرد ضعیفی به عنوان سرمربی تیم ملی داشت. تیم ملی در دور پایانی این رقابت‌ها با هدایت دایی، در ۵ مسابقه ۶ امتیاز به دست آورد و در رتبه چهارم جدول بین پنج تیم قرار گرفت. پس از شکست تیم ملی در پنجمین بازی مقابل عربستان، فدراسیون فوتبال؛ علی دایی را از مربی‌گری تیم ملی برکنار کرد. (تیم ملی ایران در ۸ فروردین ۱۳۸۸ و در حضور ۱۰۰ هزار تماشاگر، مقابل عربستان با نتیجه ۲ بر یک شکست خورد و در رتبه چهارم گروه، بین پنج تیم قرار گرفت)

بیوگرافی علی دایی بازیکن فوتبال

عضویت در فیفا

علی دایی پس از محسن صفایی فراهانی به عنوان دومین ایرانی عضو کمیته فنی فیفا به‌شمار می‌رود.

عضویت دایی در فیفا در حالی انجام گرفت که محمد دادکان با ارسال نامه‌ای به فیفا شرایط حضور وی را در فیفا را فراهم کرد.دایی در اواخر سال ۱۳۹۱ از کمیته فنی فیفا کنار گذاشته شد.

خارج از فوتبال

ساخت مدرسه در اردبیل

حضور در شبکه‌های اجتماعی

سفیر حسن نیت نهضت جهانی

دریافت نشان شجاعت درجه سه از رئیس‌جمهور

کمک به زلزله‌زدگان کرمانشاه

پاسداشت

به افتخار فعالیت‌های انسان‌دوستانه و میهن‌پرستانه علی دایی پس از زلزله کرمانشاه، یک گونهٔ گربه ماهی به نام “سینه‌خراش علی دایی” نام‌گذاری شد. این گونه در رودخانه‌های استان‌های غربی و جنوب غربی ایران زندگی می‌کند. در تاریخ ۱۵ تیر ۱۴۰۰، خروجی بزرگراه باکری تهران تا ورودی اصلی مجموعه ورزشی آزادی به نام علی دایی ثبت شد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.