
زندگینامه کامل استاد علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینما
علی نصیریان در تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۱۳، در کوچه مهدی خان در میدان شاهپور تهران متولد شد.
پدرش حشمت نصیریان فردی بسیار مذهبی بود . او از زمان کودکی با تماشای تعزیه و نقالی علاقه خود را به بازیگری کشف کرد.
در سن ۱۶ سالگی، در سال ۱۳۲۹، همزمان با تحصیل در دبیرستان، وارد کلاس جامعه باربد شد و موسیقی، تئاتر و ادبیات را یاد گرفت. سپس وی در کلاس های تئاتر سعدی نیز شرکت کرد.
در سال ۱۳۲۶، به دبیرستان پیرنیا در چهارراه گمرک رفت و با جمشید لایق، اسماعیل داورفر و مهدی فتحی همکلاسی شد. در سن ۱۶ سالگی، در سال ۱۳۲۹، همزمان با تحصیل در دبیرستان، وارد کلاس جامعه باربد شد . موسیقی، تئاتر و ادبیات را یاد گرفت. سپس وی در کلاس های تئاتر سعدی نیز شرکت کرد.این کلاس توسط اسماعیل مهرتاش در سال ۱۳۰۵ راهانداخته شده بود.
در سال ۱۳۳۰ کتاب هنر تئاتر را مطالعه کرد که اولین کتاب آموزشی تئاتر در ایران بود و تصمیم نهایی را در مورد تئاتر تحت تأثیر قرار داد. همچنین در کلاس تئاتر سعدی که توسط همسر نوشین آن اداره میشد شرکت کرد.
علی نصیریان پس از ورود به اولین مدرسه تئاتر ایران، تصمیم گرفت فعالیت خود را در زمینه هنر به صورت جدی تری دنبال کند. وی تصمیم داشت تا مدرک بازیگری را در این مرکز از آن خود کند
بعد از ۳ سال تحصیل در سال ۱۳۳۵ در ۲۲ سالگی اولین نمایشنامه اش را نوشت.
در سال ۱۳۳۶، در اداره هنرهای دراماتیک وزارت فرهنگ هنر شاهنشاهی مشغول به کار شد و پس از آن با شاهین سرکیسیان آشنا شد. این همکاری نقطه عطفی در زندگی هنری او به شمار میآمد.
اجرای بین المللی
پس از ورود نصیریان به وزارت فرهنگ به عنوان سرپرست شش گروه تئاتری، حدود ۵۰ نمایش تئاتری برای تلویزیون تولید شد که حتی برای نمایش در پاریس نیز دعوت شدند.
دوره در آمریکا
در سن ۲۷ سالگی در سال ۱۳۴۲، او بورسیهی مطالعه تئاتر در آمریکا دریافت کرد و مدت شش ماه را در آنجا گذراند و توانست تجربیات بسیاری به دست آورد.
علی نصیریان در سال ۱۳۴۸ وقتی ۳۳ ساله بود، با بازی در فیلم گاو به کارگردانی داریوش مهرجویی در کنار عزت الله انتظامی و جمشید مشایخی اولین تجربه اش جلوی دوربین را بدست آورد، فیلم گاو نخستین فعالیت سینمایی او بود.
اولین تجربه سینمایی
علی نصیریان درسال ۱۳۴۸ در سی و سه سالگی، با بازی در فیلم گاو به کارگردانی داریوش مهرجویی و بازیگرانی همچون عزت الله انتظامی و جمشید مشایخی، تجربه اولیه خود را در صنعت سینما به دست آورد. این فیلم، نخستین فعالیت سینمایی او بود.
سینمای قبل انقلاب
تا سال ۱۳۵۵ قبل از انقلاب توانست در فیلم های موفقی چون «آقای هالو»، «ستارخان»، «پستجی»، «دایره مینا»، «مهرگیاه» و «سرایدار» بازی کند.
بعد از انقلاب :
دو سال بعد از انقلاب یعنی سال ۱۳۵۹ در ۴۴ سالگی با بزرگترین پروژه تلویزیون سریال «هزار دستان» به قاب تصویر بازگشت.
در سال ۱۳۶۲ ایشان در نقش قاضی شارح در سریال سربداران نقش آفرینی کرد، این نقش در بین تمام نقش هایش منحصر به فرد بود.
نشان درجه یک فرهنگ و هنر
در سال ۱۳۸۱، علی نصیریان در اولین دوره انتخاب چهره های ماندگار، به عنوان چهره ماندگار عرصه هنر انتخاب شد و در سال ۱۳۸۴، نشان درجه یک فرهنگ و هنر را از دستگاه مربوطه دریافت کرد.
نقش های تاثیرگذار
علی نصیریان در سال ۱۳۸۶ با بازی در «میوه ممنوعه» در نقش حاج یونس نقش آفرینی کرد.
علی نصیریان در سریال نمایش خانگی شهرزاد اثر حسن فتحی که در سال ۱۳۹۴ پخش شد نیز حضور یافته و بسیار طرفدار پیدا کرد.
ازدواج علی نصیریان :
علی نصیریان در ۲۱ سالگی ، سال ۱۳۳۶ با مینو (فاطمه) بیات که از آشنایان قدیمی خانوادگی شان بود ازدواج کرد.
حاصل این ازدواج سه پسر به نام های برمک، باربد و بابک بود که هر سه در خارج از کشور زندگی می کنند.
همسرش ایشان در روز ۱۳ بهمن در سال ۱۳۹۷ فوت کرد.
جایزه جشنواره فجر
علی نصیریان در سن ۸۸ سالگی در چهل و یکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر (۱۴۰۱)، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای بازی در فیلم هفت بهار نارنج کسب کرد، نصیریان پیشتر در سن ۸۴ سالگی در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر (۱۳۹۷)، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای بازی در فیلم مسخرهباز کسب کرد و تبدیل به مسنترین فردی شد که این دو جایزه را دریافت کردهاست.
مراسم بزرگداشت
مراسم بزرگداشت «علی نصیریان» بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما شامگاه چهارشنبه (۲۱ شهریور ۱۴۰۳) همزمان با فرارسیدن ۲۱ شهریور روز ملی سینما در کیش برگزار شد.